Home HappyHalloween.nl

Jack-O-Lantern

Jack-O-Lantern

Ook aan de met Halloween alom aanwezige verlichte pompoenen, die Jack-O-Lanterns genoemd worden, is een uniek verhaal verbonden.
Een Jack-O-Lantern is een holle pompoen (vroeger een raap) met ingekerfd gezicht en een kaars binnenin en dankt zijn naam aan de Ierse Jack. Het verhaal gaat als volgt...
Jack was een luie maar sluwe boer die de duivel in de val liet lopen en hem in een boom vastzette door er een kruisteken in te krassen. Hij weigerde hem te bevrijden tot de duivel hem beloofde hem nooit in de hel toe te laten. Toen Jack later overleed, mocht hij de hemel niet in omdat hij te zondig geleefd had. Maar de duivel, die zich aan zijn belofte hield, liet hem ook niet toe in de hel en gooide hem nog een kooltje achterna. Jack was gedoemd op aarde te blijven ronddolen en holde één van zijn rapen uit en stopte er het kooltje in. Zo had hij een lantaarn en begon zijn eindeloze zwerftocht, op zoek naar een rustplaats. Hij kreeg de (bij)naam Jack met de Lantaarn ("Jack of the Lantern").
De Engelse benaming werd verkort tot "Jack-O-Lantern" en de Amerikanen veranderden de raap in een pompoen.
De pompoen wordt uitgehold en in de zijkant wordt een gezicht gekerfd. Daarna plaatst men een kaars in de pompoen, zodat het gezicht oplicht in het donker. Zo zien ze er best angstaanjagend uit.

Jack-O-Lantern

Bax-shop.nl - alles voor de DJ, Producer en Muzikant!

HUNT